Fredag, 02 September 2016 00:00

Mit bedste orkidéfoto (3)

Skrevet af Jan Hrolv Larsen
Bedøm denne artikel
(0 bedømmelser)

Fotokonkurrencen. Af Jan Hrolv Larsen. Alle fotos: Jan Hrolv Larsen

 

Komposition.

Når du nu har fået styr på skarpheden og baggrunden, kan det være på tide at se på billedets komposition. Det klassiske billede vil præsentere blomsten i midten af billedet, ikke mindst fordi det er der, focuspunktet som regel sidder i kameraet. Altså det punkt i søgeren som kameraet stiller skarpt ud fra. Det er også klassisk at komme så tæt på som muligt, så blomsten bliver så stor som muligt i billedet.

Men det kan være en fordel at komme lidt på afstand. Det giver mulighed for at eksperimentere lidt med billedets kompostion. Dette billede af en Dendrobium lawesii er taget med landskampen i Kiel i 2015 fra Schleswig-Holstein gruppens stand. Baggrunden er en forstørrelse af et regnskovslandskab (lawesii). Bemærk den klassiske centrering af blomsten, samt den distraherende halve blomsterstand i øverste højre hjørne. Du har måske hørt om begrebet det gyldne snit, et meget anvendt begreb i kunst, som angiver, hvor i et billede øjet gerne søger hen, og hvor vigtige elementer i billedet helst skal ligge. Ved portrætter, et øje, eller ved landskaber en horisont. Og ved orkidebilleder den bærende blomst eller skarphedspunktet. Du kan finde en skitse over de gyldne snit på nettet. Krydspunkterne er focuspunkterne for øjet, der aflæser billedet og linierne er bærelinier for en komposition.

 

Nu vælger jeg at beskære mit billede. Der findes både gratis og købe billedbehandlingsprogrammer, jeg bruger Photoshop Elements. En dybt forældet version, som jeg har stor glæde af. Som du kan se, fjerner jeg store dele af de forstyrrende detaljer i billedet, inklusive den halve blomsterklase.

 

 

Og du vil bemærke, at blomsten er flyttet væk fra centrum, og jeg har valgt at beholde bulben med blade, da jeg synes, det er med til at beskrive Dendrobium lawesii. Men jeg kunne også have valgt at gå tættere på og kun beholde blomsterklasen. Det kunne jeg så ligeså godt have gjort, da jeg tog billedet, og det ville så igen centrere blomsten. Billedet er som sådan nu færdigkomponeret, og synes jeg, mere interessant end startbilledet. Men du skal ikke snyde dig selv for at afprøve en spejling af billedet. Vores øjne/ hjerne aflæser billeder fra venstre til højre, så nogen gange kan en spejling gøre underværker. Jeg synes dog ikke, det er så udtalt her, men jeg er sikker på, at der er mange, der vil foretrække denne spejlede version.

 

Læst 2515 gange Senest ændret Tirsdag, 27 December 2016 20:27
Mere i denne kategori: « Fotokonkurrencen 2016.